Vis fileren, roken en koken

I.v.m. corona, zijn onderstaande activiteiten niet beschikbaar. Bekijk de agenda voor een eventueel alternatief programma.

Prijzen zijn inclusief BTW.

In de viswerkplaats naast visrestaurant ‘tAiland kan je leren fileren, roken en koken met alles wat het Wad schaft. Speciaal voor groepen vanaf 6 personen zijn ook kleine activiteiten mogelijk.

Zie onze agenda voor de reeds geplande workshops

N.B.  In overleg zijn onze activiteiten ook op andere data mogelijk. Voor groepen maken we graag een programma op maat.

Stel je vraag of boek je activiteit

KLEINE WORKSHOPS VOOR GROEPEN VANAF 6 PERSONEN

Workshop KLEINTJE ZEEWIER! ( 1 uur je eigen zeewier verwerken) 

We laten je één of twee soorten zeewier uit de Waddenzee proeven en leren je hoe je er eenvoudig een lekkere tapenade of knapperige chips mee maakt. We proeven de resultaten met vers brood. Je kan er ook een klein potje van mee naar huis nemen.

Deze activiteit duurt ongeveer 1 uur en kost €15,- per persoon

Workshop KLEINTJE POON! (1 uur je eigen poon fileren)

We leren je de magische ponentruc en je maakt zelf een paar poontjes ‘panklaar’. Die mag je vervolgens zelf op onze BBQ grillen en opeten. Als je geen honger hebt kan je ze natuurlijk ook inpakken en mee naar huis nemen.

Deze activiteit duurt ongeveer 1 uur en kost 15,- per persoon.

Workshop KLEINTJE OESTERS! (1 uur je eigen oesters verwerken)

We geven uitleg over de wilde oesters op ’t Wad, waar ze vandaan komen, waar je ze kan rapen en wanneer het veilig is om ze te eten. Er staan ook Wilde Waddenoesters klaar en we laten je zien hoe je deze kan openen. Daarna mag je het zelf oefenen, én natuurlijk de geopende oesters proeven. Je proeft de rauwe oesters en kan een paar oesterbereidingen uitproberen.

Deze activiteit duurt een uur en kost €30,- per persoon.

Bovenstaande kleinere activiteiten hebben een maximum van 12 deelnemers tegelijk. Bij grotere groepen kan de groep worden gesplitst en kunnen meerdere activiteiten parallel worden gedaan. Minimale groepsgrootte voor de kleine activiteiten is 6 personen.


Met plezier bieden we ook intensieve geheel verzorgde dagen waarbij je echt leert je eigen vis te fileren of te roken, of je leert zeeproducten te verwerken tot soepen en sauzen. De resultaten van de dag gaan mee naar huis, om thuis te kunnen nagenieten. Ook aan deze activiteiten kunnen maximaal 12 mensen tegelijk deelnemen. De geplande activiteiten op onze agenda kunnen individueel worden geboekt. Op aanvraag zijn alle activiteiten ook op andere data mogelijk. Minimaal aantal deelnemers is 4, maximaal 12. Voor groepen stellen we graag in overleg een passend programma samen.

Workshop FILET! (hele dag je eigen vis fileren)

Tijdens een fileerdag ga je serieus aan de slag. Met goede uitleg en begeleiding is het oefenen en nog meer oefenen. De enige manier om echt handigheid in het fileren te krijgen is door het te doen. Je oefent met verschillende soorten rondvis en platvis. Afhankelijk van de interesse van de groep kunnen we de koppen en graten uitkoken tot bouillon. Einde van de dag pak je de filets in vacuümzakken voor thuis. Je kan ze daarna als je wilt nog invriezen met onze shock freezer.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee, koffie, limonade en onbeperkt drinkwater.

Kosten zijn inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen 175,- per persoon.

Workshop ROOK! (hele dag je eigen vis roken)

Voor het roken begin je met de vis schoon te maken. Daarna spoelen en in een pekelbad (water met zout) leggen. Dan is er pauze en tijd om over visserij te praten of bijvoorbeeld te oefenen met oesters openen, afhankelijk van de interesse van de groep. Na het pekelen rijg je de vissen aan een staaf en hang je ze te drogen. Weer is er even tijd voor pauze, we kunnen alvast een visje op de BBQ leggen. We steken de rookton aan en als de vis genoeg gedroogd is hangen we de staven met vis bovenin de rookton. Tijdens het roken is er geen pauze! We moeten erbij blijven om op te letten dat het vuur niet te heet wordt, maar wel warm genoeg is. Einde van de dag kan je de zelf gerookte vis mee naar huis nemen.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee, koffie, limonade en onbeperkt drinkwater.

Kosten zijn inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen 130,- per persoon.

Workshop KRABBEN! (bouillon maken van strandkrabben uit de fuik)

Deze workshop sluit aan op het fuiken lichten. De krabben uit de fuiken zoeken we uit en we spoelen ze schoon. Daarna doen we ze in dunne lagen in ovenschalen met deksel. De oven wordt voorverwarmd op 300 graden en de krabben worden daarin heel kort gaar gebakken. Daarna maken we er een mooie bouillon van.

Einde van de ochtend of middag kan je een pot zelf gemaakte bouillon mee naar huis nemen.

Deze activiteit duurt een halve dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee, koffie, limonade en onbeperkt drinkwater.

Kosten zijn inclusief gebruikte krabben, ingrediënten en materialen 80,- per persoon

Workshop OESTERS! (middag je eigen oesters verwerken en diner)

We beginnen de middag met het openen van oesters. Je krijgt van ons een beschermende handschoen aan en we leggen uit op welke verschillende manieren rauwe oesters geopend kunnen worden. We proeven verschillende oesters uit verschillende gebieden. Vrijwel alle oesters zijn van dezelfde soort (Crasostrea gigas) maar smaken verschillend afhankelijk van opgroeigebied en kweekmethode. Vervolgens proberen we ook een aantal oesterbereidingen uit. Die bereidingen proeven we tijdens het aansluitende oesterdiner dat naast oesters bestaat uit meerdere soorten vis, salade en pasta of huisgemaakte patat.

Deze activiteit duurt een middag met aansluitend diner en is inclusief een thee, koffie, limonade en onbeperkt drinkwater.

Kosten zijn inclusief een mandje Wilde Waddenoesters en oestermesje voor thuis 100,- per persoon.

Workshop ZEEWIER! (hele dag je eigen zeewier verwerken)

Vissers op de Waddenzee verzamelen voor ons verschillende soorten zeewier. Die ga je eerst proeven. De ene smaakt een beetje bitter, een andere juist zoetig. De verschillende wieren verwerken we tot diverse producten zoals tapenade, pesto en zeewierboter. Er is ruimte om te experimenteren en je kan ook eigen ideeën uitproberen. Wat je gemaakt hebt mag mee naar huis.

Deze activiteit duurt een hele dag en is inclusief een gezamenlijke lunch, thee, koffie, limonade en onbeperkt drinkwater.

Kosten zijn inclusief lunch, gebruikte vis, ingrediënten en materialen 80,- per persoon.

Op harderjacht met een Wadvisser & leren vis fileren